Binnenveld, natuur en landschap Het Binnenveld is om meerdere redenen belangwekkend. Het behoort tot de oudste agrarische gebieden van Nederland, de opvallende en fraaie landschappelijke diversiteit is een weerspiegeling van dat verleden; maar bovenal is het Binnenveld belangrijk omdat er natuurgebieden zijn met zeldzame biotopen. Dit alles is te vinden en te zien op een betrekkelijk klein oppervlak: enkele tientallen vierkante kilometers!
De geringe afmeting is een probleem en dat probleem wordt steeds groter door de opdringende bebouwing voor wonen en bedrijven. Het gebied dreigt daardoor geisoleerd te worden binnen een stedelijke aglomeratie. Vooral voor de natuur is dat rampspoedig.
In deze website is het een en ander over geschiedenis, landschap en natuur van het Binnenveld bij elkaar gezet. Het gaat over fauna, flora en ondergrond en verontrustende ontwikkelingen die de waarden van natuur en landschap bedreigen. Al honderden jaren worden landschap en natuur in het Binnenveld door menselijke activiteit beinvloed. Op zich zou dat niet zo erg hoeven te zijn. Het zorgelijke is de snelheid waarmee nu landschappen veranderen, de toename in éénvormigheid van de Nederlandse landschappen en bovenal de isolatie van natuurgebieden. Zo is het bijzonder onheilspellend dat er de laatste tijd over het Binnenveld gesproken wordt als de "binnentuin" van de WERV-gemeenten (zoals er nu ook gesproken wordt over het Groene Hart als de binnentuin van de randstad). Een tuin kan heel plezierig zijn, maar is helaas vaak geisoleerd van de omgeving, en verrassingen zoals je die in de natuur beleeft, zal je in een tuin niet gauw meemaken. Het is het totaal onverwachte dat je bijblijft en dat nieuwe gezichtspunten oplevert. Vooral ook om die reden zijn natuur en landschap in het Binnenveld het waard om te behouden en daarom mag het geen tuin worden.
Sinds 2008 is het Binnenveld 'Pilotgebied' in het kader van het Deltaplan voor het Landschap.
|